Caii sălbatici de pe insula Ostrov

Pe insula Ostrov de pe Dunăre, lângă Moldova Nouă, există o populaţie de cai sălbăticiţi. Insula are aproximativ 1627 ha, din care doar 345 de ha uscat, iar restul formează luciul de apă al lacurilor interioare. Caii au apărut pe insulă în anii 70’ când populaţia de origine sârbă din Moldova Veche îşi ducea animalele domestice cu bacul pe insula ca să pască. După anul 89’ bacul a dispărut iar caii au rămas pe insulă ne mai putând fi aduşi înapoi. Cu timpul, fiind izolaţi, caii au rupt legătura cu omul şi au învăţat să se descurce singuri.

Insula se află la frontiera dintre Romania şi Serbia, deci accesul pe insulă este strict monitorizat de către poliţia de frontiera, la care se mai adaugă şi faptul că în 2004 a fost declarată arie protejată, iar accesul este strict interzis persoanelor neautorizate. Toate acestea plus faptul că trebuie să dispui de o ambarcaţiune pentru a ajunge pe insulă, au dus la izolarea şi sălbăticirea cailor. Populaţia s-a mărit treptat, ajungând la aproximativ 100 de exemplare, iar noile generaţii de cai nu mai ştiau ce este omul.

Datorită faptului că teritoriul este limitat şi datorită faptului că este vorba despre o insulă, populaţia de cai a intrat în stagnare, deoarece pe insulă nu mai este suficientă hrană pentru toţi, iar caii nu pot migra singuri în altă parte. Problemele care apar de aici sunt atât pentru populaţia de cai cât şi pentru restul ecosistemului. Multe exemplare mor peste iarna din cauza lipsei de hrană, iar cei care supraviețuiesc sunt foarte slăbiţi.

Diferenţa se poate face între populaţia de pe Ostrov şi populaţia din Munţii Aninei. Am vizitat în luna mai ambele populaţii la diferenţa de două zile, iar cei din Ostrov erau încă foarte slabi, iar cei din Munţii Aninei erau foarte graşi şi sănătoşi, datorită habitatului mult mai mare de care dispun. De asemenea şi vegetaţia de pe insulă are de suferit, păşunile de pe insulă fiind foarte sărăcăcioase din cauza suprapăşunatului, iar daca situaţia continuă în acest fel probabil şi vegetaţia arboricolă v-a dispărea treptat.

Datorită motivelor mai sus menţionatete ne-am propus ca împreună cu organizaţia True Nature Foundation, Administraţia Parcului Natural Porţile de Fier, Asociaţia Dunărea Moldova Nouă şi Primăria Moldova Nouă să începem un proiect pentru strămutarea unei părţi din populaţia de cai de pe insulă pe uscat, pe terenurile deţinute de primaria Moldova Nouă, unde vrem să realizăm o nouă colonie de cai sălbatici. Pe întreaga perioadă a acestui proiect, dar şi după, populaţia va fi monitorizată cu ajutorul dronelor.  Dorim să demonstrăm că această nouă metodă de a monitoriza animalele sălbatice este cea mai eficientă. De asemenea dorim să realizăm un documentar despre această populaţie de cai sălbatici şi despre cei din Munţii Aninei cu ajutorul unui cameraman de la BBC, care va duce la promovarea ecoturismului în această zonă.

 

Despre noi

Wild Caraș-Severin își propune să protejeze şi să promoveze habitatele naturale și speciile de faună și floră sălbatică în armonie cu interesele comunităţilor locale pentru o dezvoltare economică durabilă.

Ne dorim ca exploatarea tradiţională a mediului natural să fie măcar partial înlocuită cu alte metode de exploatare care sunt mai puţin dăunătoare pentru mediu şi care aduc mai multe beneficii economice comunităţii locale, cum ar fi ecoturismul.

Ne poti găsi: